Osmaniye Haber | Osmaniye'nin Haber Kaynağı
HV
11 EKİM Cuma 11:24

Windows 10 İşletim Sistemli Bilgisayarı Hızlandırmanın 10 Yolu

Bilgisayarınızın yavaşladığını ve her zaman olduğu gibi performans göstermediğini fark ediyorsanız, Windows 10 ayarlarınızla oynamak hızınızı ve bilgisayarınızın verimliliğini artırmanıza yardımcı olabilir.

TEKNOLOJİ
Giriş Tarihi : 03-11-2023 00:00
Windows 10 İşletim Sistemli Bilgisayarı Hızlandırmanın 10 Yolu

Windows 10, günümüzde kullanılan en iyi performans gösteren işletim sistemlerinden biridir ancak bilgisayarınızın performansını düşürebilecek çok miktarda sistem kaynağı kullanan birçok özellikle gelmektedir. Hatta Microsoft, Windows 10’un son sürümü için genel verimliliği artıracak dahili özellikler de ekledi. Yine de bilgisayarınız düşük performans göstermeye devam edebilir.

Düşük hızın nedenleri arasında veri saklama alanının, bakımın yetersizliği ve güçsüz donanımlar sayılabilir. Kullanılmayan programların ve uygulamaların temizlenmesinden donanım yükseltmelerine kadar Windows 10’unuzu hızlandırmak ve bilgisayarınızı yeniden en iyi performansı gösterecek hale getirmek için yapabileceğiniz bazı işlemler bulunmaktadır.

1. En Son Güncellemeleri Denetleyin
Windows 10 güncelleme penceresi

Bilgisayarınızdan en iyi performansı elde etmenin en iyi yollarından biri Windows 10’un son güncellemesinin yüklenmesidir. Microsoft, sistem performansını düşüren bilinen bozuklukları ve sistem hatalarını düzeltmek için düzenli olarak güncellemeler çıkarmaktadır. Bazı güncellemeler küçük olurken bazıları bilgisayarınızın performansının artmasına yardımcı olacak en yeni cihaz sürücülerini aramak için çıkarılan büyük değişiklikler olabilmektedir.

Güncellemeleri denetlemek için Windows menüsünü açın, ardından Ayarlar > Güncellemeler ve Güvenlik > Windows Güncellemeleri > Güncellemeleri Denetle’yi seçin. Güncelleme varsa, Şimdi yükle’yi seçin. Bilgisayarınızı yeniden başlatın ve daha iyi çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

2. Bilgisayarınızı yeniden başlatın

Bu biraz anlamsız gibi görünebilir ancak bilgisayarınızı düzenli olarak yeniden başlatmak sisteminizin hızlanmasına yardımcı olabilir. Birçok kişi bilgisayarını kapatmak yerine Uyku moduna getirerek hiç yeniden başlatmadan haftalarca çalıştırmaktadır. Bu durum bilgisayarınızın belleğinde programların ve iş yüklerinin birikmesine, buna bağlı olarak da programların başlatılması ve dosyalara erişim gibi günlük görevlerin yavaşlamasına neden olabilmektedir.

Bilgisayarınızı her gün kapatarak bir sonraki gün belleğinin yenilenmesine ve en iyi performans için hazır hale gelmesine olanak tanırsınız. Bilgisayarınızın, programları açmak ya da dosyalara ya da belgelere erişmek için basit günlük görevlerde yavaşladığını fark ederseniz, bilgisayarınızı kapatmayı ya da yeniden başlatmayı deneyin. Bilgisayarınızı kapatmadan ya da yeniden başlatmadan önce işlerinizi kaydettiğinizden emin olun.

3. Açılışta Başlatılan Programları Devre Dışı Bırakın
Açılışta başlatılan programların listesi

Bilgisayar performansı, aynı anda çok sayıda program ve uygulama açıldığında düşebilir. Birçok sistem üreticisi, Windows’a bilgisayarınızı başlatır başlatmaz kendi programlarını çalıştıracak şekilde ayarlar. Bu da sisteminizin performansının düşmesine neden olur.

Açılışta başlatılan programları devre dışı bırakmak için Görev Yöneticisi’ni açın ve Başlangıç sekmesini tıklatın. ‘Başlangıç etkisi’ size programların açılış üzerinde yüksek ya da düşük etkilere sahip olduğunu gösterir. Etkisi yüksek olanlar, sistem performansınızı düşmesinden sorumlu programlardır.

Bir programın açılışta başlatılmasını durdurmak için seçmek istediğiniz programı sağ tıklatın ve ‘Devre dışı bırak’ı tıklatın.’

4. Disk Temizleme
Disk Temizleme penceresi

Windows 10’un en iyi dahili özelliklerinden biri Disk Temizleme’dir. Bilgisayarınızda, görüntü küçük resimleri, indirilen program dosyaları ve geçici internet dosyaları dahil olmak üzere biriken kullanılmayan geçici dosyalardan kurtulmanızı sağlar.

Windows menüsünü açın ve arama çubuğundan aratarak ‘Disk Temizleme’yi bulun. Bu uygulama size kaldırılacak program dosyalarının bir listesini verecektir. Silmek istediğiniz dosyaları, adının yanındaki kutuyu işaretleyerek seçin. Kaldırmak istediğiniz dosyaları seçtikten sonra ‘Sistem dosyalarını temizle’yi tıklatın. Disk Temizleme, boşalacak veri saklama alanı miktarını hesaplayacaktır.

Bu fırsatı ekstra bellek ya da disk alanı kapsayan diğer dosyaları ve uygulamaları kaldırmak için kullanın. Eski ve kullanılmayan dosyaları kontrol etmek için İndirilenler klasörüne bakın.

5. Eski Yazılımları Silin

Bilgisayarınızda aslında ihtiyacınız olmayan çeşitli üçüncü taraf yazılımlar önceden yüklü halde gelmektedir. Bunlara “bloatware” adı verilmektedir ve büyük boyutları nedeniyle veri saklama alanında yer tutarlar ve genellikle hiç kullanılmazlar.

Yüklenen ancak hiç kullanılmamış diğer programlar da bilgisayarınızın yavaşlamasına neden olabilir. Yüklenen uygulamaları kontrol etmek için buraya gidin:

  • Denetim masası > Programlar ve Özellikler > Programları Kaldır
  • Artık ihtiyacınız olmayan programları sağ tıklatın ve ‘Kaldır’ı seçin
6. Özel Efektleri Devre Dışı Bırakın
Windows 10’da Performans Seçeneklerinde Görsel Efektler Sekmesi

Windows 10’da kullanıcı deneyiminin daha iyi görünmesini ve hissedilmesini sağlayan çeşitli özel efektler bulunmaktadır. Bunlar Windows ile varsayılan olarak gelmektedir ve görüntüde kademeli olarak açılan ya da koyulaşan başka özellikler de bulunmaktadır. Bir araya gelerek bilgisayarınızı yavaşlatan diğer özellikler arasında yarı saydamlık ve animasyonlar gösterilebilir.

Windows menüsünü açın ve ‘Sistem’i aratın. Ardından ‘Gelişmiş Sistem Ayarları’ sekmesine, sonra ‘Gelişmiş’ sekmesine gidin ve ‘Performans Ayarları’nı seçin. ‘Görsel Efektler’ sekmesini, ardından ‘Özel’ seçim kutusunu tıklatın. Kutuların işaretini kaldırarak devre dışı bırakabileceğiniz bir görsel efektler listesi göreceksiniz. İşiniz bittiğinde yaptığınız değişiklikleri onaylamak için ‘Uygula’yı tıklatın.

7. Saydamlık Efektlerini Devre Dışı Bırakın

Windows 10, sistem kaynaklarınızı animasyon gibi özelliklerin görüntülenmesi için harcamanın yanı sıra görev menüsü gibi belirli özellikler için saydamlık efektleri de kullanmaktadır. Bu görünüşte hafif ve basit efekt, aslında çok karmaşıktır ve düşündüğünüzden daha fazla sistem kaynağı tüketmektedir.

Saydamlık efektlerini devre dışı bırakmak için Windows menüsünü açın ve arama çubuğuna ‘renk ayarları’ yazarak Windows 10 Renk ayarları’nı açın. Buradan ‘Saydamlık efektleri’ düğmesini bulana kadar aşağı kaydırın. Saydamlık efektlerini etkinleştirmek ya da devre dışı bırakmak için düğmeyi tıklatın.

8. Sistem Bakımı'nı Çalıştırın

Windows 10, rutin sistem bakımı görevlerini gerçekleştiren dahili bir özelliğe sahiptir. Bu görevler arasında sabit diskin birleştirilmesi, güncellemelerin taranması ve kötü amaçlı yazılımların ve virüslerin kontrol edilmesi sayılabilir.

Sistem bakımı genellikle bilgisayarınız boştayken arka planda çalışır. Ancak sisteminizde kontrol etmek istediğiniz bir sorun olduğunda manuel olarak da çalıştırabilirsiniz.

Bunu yapmak için Denetim Masası’nı açın ve ‘Güvenlik ve Bakım’ı seçin. Oku tıklatarak bakım seçeneklerini açın ve ‘Bakımı Başlat’ı seçin. Bu şekilde manuel bir sistem bakımı kontrolü yapabilirsiniz.

9. RAM’inizi Yükseltin
Windows 10 Güvenlik ve Bakım Penceresi

Bilgisayarınızın daha hızlı ve performanslı çalışmasını sağlamanın en etkili yollarından biri de sisteminizdeki bellek miktarını artırmak için RAM’inizi yükseltmektir. Windows 10, düzgün çalışmak için en az 4GB RAM gerektirir. Bilgisayarınızı oyun ya da medya üretimi gibi yoğun iş yükleri için kullanıyorsanız, daha fazla RAM sizin için faydalı olacaktır.

RAM’inizi yükseltmek bilgisayarınızın hızını ve performansını önemli ölçüde artırabilir. PC’nizin hangi RAM türüne ihtiyacı olduğunu görmek için Görev yöneticisi’ni (Ctrl + Alt + Delete) açın, ardından ‘Performans’a tıklatın. Bilgisayarınızda kaç bellek yuvası olduğunu ve DDR4 gibi hangi RAM türünü kullandığını göreceksiniz.  RAM yükseltmeleri hakkında daha fazla bilgi alın.

10. Veri Saklama Alanınızı Yükseltin

Veri saklama alanınızı yükseltmek bilgisayarınızın hızının ve performansının önemli ölçüde artmasına yardımcı olabilir. Çoğu bilgisayar sabit disk sürücülerle (HDD) gelmektedir. Ancak veri saklama donanımınızı bir Katı Hal Sürücüsüne (SSD) yükseltmek, bilgisayarınızın çok daha güçlü hale gelmesini sağlar.

SSD’ler genellikle HDD’lerden daha pahalıdır ancak açılış süreleri, program yükleme süreleri ve genel sistem tepkilerindeki iyileşme, yapacağınız yatırıma değecektir.

SSD’ler farklı form faktörlerinde ve boyutlarda gelmektedir ve bilgisayar sisteminizin gereksinimlerine bağlıdır. Masaüstü ve dizüstü bilgisayarlar için 2.5 ve M.2 form faktörlerinde gelmektedir. Sisteminizle uyumlu olacak, doğru SSD’yi satın aldığınızdan emin olun. Ayrıca sabit diskinizdeki tüm dosyaları ve belgeleri yeni SSD’nize aktarabileceğinizden, bilgisayarınızdaki içerikleri kaybetmekten endişe duymanıza gerek yoktur. Veri saklama birimi yükseltmeleri hakkında daha fazla bilgi alın.

Kaynak : Kingston

Osmaniye HaberOsmaniye Haber

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR