Osmaniye Haber | Osmaniye'nin Haber Kaynağı
HV
29 NİSAN Pazartesi 04:44

Doğu Akdeniz'deki Medeniyetlerin İzleri Kazılarla Gün Yüzüne Çıkıyor

Osmaniye kent merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan ve tarihi milattan önce 500'lü yıllara dayanan, sütunlu caddesi, tiyatrosu, hamam yapısı, kiliseleri ve tarihi kalesi ile bugüne kadar ayakta kalabilen Kastabala Antik Kenti'nde kazı ve kurtarma çalışmaları devam ediyor.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü gözetiminde, Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Faris Demir başkanlığında yürütülen kazılar, antik tiyatro ve çevresinde yoğunlaştı.

Yaklaşık 5 bin kişilik olduğu tahmin edilen tiyatronun mimari bloklarında geçen yıl, o dönem oynanan komedi ve dram oyunlarını betimleyen 10 kabartma mask (yüze takılan insan, hayvan, düşsel, mitolojik varlık yüzü biçiminde olan nesne) ile iki yunus kabartmalı protokol koltuğu bulundu.

Yapılan kazılarda, tiyatronun toprak altında kalan 7 basamağının yanı sıra tiyatronun podyum bölümü de gün yüzüne çıkarıldı.

Tiyatro bölümünün yüzde 80'i, orkestra kısmının ise yüzde 100'e yakını ortaya çıkarılan antik kentteki çalışmalar sürüyor.

Osmaniye
Giriş Tarihi : 26-10-2023 00:09
YORUMLAR