Osmaniye Haber | Osmaniye'nin Haber Kaynağı
HV
27 NİSAN Cumartesi 13:34

Yerfıstığımız, AB Tescili Alıyor

Osmaniye Ticaret Borsası Sait Çenet, Fındıktan sonra Osmaniye yerfıstığının da AB Komisyonunda onaylanmak üzere 3 aylık tescil sürecinin başladığını bildirdi.

EKONOMİ
Giriş Tarihi : 25-02-2024 22:44
Yerfıstığımız, AB Tescili Alıyor

Çenet, yaptığı açıklamada, Osmaniye Yerfıstığı için AB Komisyonuna 30.01.2023 tarihinde ve PDO-TR-02901 sayı ile tescil talebi yapıldığını belirtti.

Osmaniye için bu onayın büyük öneme sahip olduğunu ifade eden Çenet, şunları kaydetti: “Osmaniye Ticaret Borsası olarak tesciline öncülük ettiğimiz ve 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında18.09.2002 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere korunmak üzere “Osmaniye yer Fıstığı” menşe adı koruması ile ülkemizde tescil edilmiştir. İlimiz ile özdeşlemiş olan “Osmaniye Yer Fıstığı” coğrafi işaretli ürünümüz bölgemiz ve elbette ki ülkemiz için oldukça önemli bir ürünümüzdür. “Osmaniye yer Fıstığı” coğrafi işaretimizin AB Komisyonuna 30.01.2023 tarihinde ve PDO-TR-02901 sayı ile tescil talepli yapılan başvurumuz Avrupa Birliği Komisyonu Tarım Kırsal Kalkınma Genel Müdürlüğünde bugün (23.02.2024) itibariyle C/2024/1714 sayılı AB Komisyonu Resmi Gazetesinde ilan edilmiş bulunmaktadır. Dolayısı ile Avrupa Parlamentosu ve Konseyin tarım ürünleri ve gıda maddelerine yönelik kalite planlarına ilişkin (AB) 1151/2012 sayılı Tüzüğü'nün 50(2)(a) maddesi uyarınca ürünümüzün tescili için başvurumuzun 3 aylık ilan süreci başlamış bulunmaktadır. Ülkemizden yapılan başvurular içerisinde 2024 yılında AB Komisyonunda ilan edilen üçüncü ürünümüz ve aynı zamanda ülkemizi AB Komisyonunda temsil edecek ilk yer fıstığının OSMANİYE YER FISTIĞI olmasının da gururu içerisindeyiz”

Çenet, Giresun Tombul Fındığından sonra sert kabuklu meyve olarak Osmaniye Yer Fıstığının ab Komisyonunda tescilinin ülke ve yer fıstığı üreticileri adına önem taşıdığını hatırlattı.

Çenet, şöyle devam etti: “Ülkemiz coğrafi işaretli ürünler bakımından oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Dolayısı ile coğrafi işaretli ürünlerimizi sadece ülkemizde tescil edilmesinin yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonunda tescilinin yapılması gerekmektedir. Zira güvenli gıdada ve güvenilir gıdada Coğrafi İşaretli ürünlere ilgi oldukça artmıştır. Osmaniye Yer Fıstığının Avrupa Birliği Komisyonunda ki tüm süreçleri özveri ile yürüten sınai mülkiyet hukuku kapsamında uluslararası mevzuata hakim olan coğrafi işaret danışmanı Huriye Özener’e, emeği geçen tüm üreticilerimize, Yönetim Kurulu ile Meclis Üyelerimize ve çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz”

Osmaniye HaberOsmaniye Haber

YORUMLAR
ÇOK OKUNANLAR